![](/media/lib/117/n-gotowanie-na-otwartym-ogniu-b7531a2d6bee6d700b349974b318f1aa.jpg)
Gotowanie na otwartym ogniu oddziałuje na rozwój poznawczy?
4 czerwca 2012, 10:45Dotąd można było usłyszeć o wpływie regularnego gotowania na otwartym ogniu na zdrowie fizyczne, np. układ oddechowy czy odpornościowy. Teraz po raz pierwszy wykazano, że taki sposób przygotowywania jedzenia może się wiązać z nieprawidłowościami w rozwoju poznawczym dzieci: zaburzeniami pamięciowymi czy deficytami społecznymi (International Journal of Environmental Health Research).
![](/media/lib/117/n-nowy-csam-86cbf03b79ace02907360d48c65cf65f.jpg)
Miniczujnik do pomiaru pola elektromagnetycznego mózgu
1 czerwca 2012, 05:48W amerykańskim Narodowym Instytucie Standardów i Technologii (NIST) powstało ulepszone urządzenie do rejestrowania promieniowania elektromagnetycznego mózgu. Testy naukowców z Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB) w Berlinie wykazały, że dzięki niemu można wykrywać zarówno pole magnetyczne powstające podczas aktywności spontanicznej, jak i wywołanej.
![](/media/lib/117/i-pomysl-47149e7791edf637b99af191290dd8ac.jpg)
Nastoletni geniusz walczy z rakiem trzustki
26 maja 2012, 09:01Zapamiętajcie jego nazwisko. Jeszcze wielokrotnie o nim usłyszycie. Pomyślcie o Edisonie i jego żarówce. Ten dzieciak to Edison naszych czasów. I wynajdzie wiele żarówek - powiedział pracownikom swojego laboratorium doktor Anirban Maitra, profesor patologii z John Hopkins University
![](/media/lib/117/n-jemioluszka-cedrowa-1e53a3ff2e7d103162e15b864316d2e2.jpg)
Tragiczne skutki latania na gazie
25 maja 2012, 16:22Dieta jemiołuszek cedrowych (Bombycilla cedrorum) składa się w ok. 84% z owoców. Tym samym ewolucja sprowadziła je na manowce, bo po przejedzeniu przejrzałymi jagodami pieprzu brazylijskiego (Schinus terebinthifolius), które fermentując, wytworzyły dużo etanolu, w latach 2005-2007 całe stada tych ptaków rozbijały się o płoty, okna czy płyty z pleksi.
![](/media/lib/116/n-nowe-butelki-na-leki-196acc20e4035d7e4b0d2c3b703bccaa.jpg)
Nowe opakowania na leki dla niewidomych
24 maja 2012, 05:54Alex Broerman i Ashley Ma są studentami wzornictwa przemysłowego na University of Cincinnati. Zaprojektowali opakowania na leki dla osób niewidomych i niedowidzących, będące wspaniałą alternatywą dla drogich rozwiązań, które bazują na nowoczesnych technologiach. Amerykanie złożyli wniosek patentowy, zdobyli też nagrodę w tegorocznej edycji konkursu Innov8 For Health.
![](/media/lib/116/n-trawa-morska-798a4cf2188f7a3aa7a7c14ebb81460c.jpg)
Trawa morska magazynuje więcej węgla niż las
23 maja 2012, 10:23Trawy morskie magazynują ponad 2-krotnie więcej węgla niż lasy umiarkowane czy tropikalne o tej samej powierzchni. Przybrzeżne łąki podmorskie gromadzą do 83 tys. ton węgla na kilometr kwadratowy, głównie w glebie pod zbiorowiskiem, podczas gdy w przypadku typowego lasu wartość ta oscyluje wokół 30 tys. t/km2, a węgiel trafia głównie do drewna.
![](/media/lib/116/n-podrobka-009679d6e4fb5a4fb9e763420e58f0f4.jpg)
Rośnie liczba podróbek
23 maja 2012, 08:26ERAI, organizacja monitorująca łańcuch dostaw i produkcji elektroniki, informuje, że ubiegły rok był rekordowy pod względem liczby wykrytych przypadków podrobionych części i urządzeń elektronicznych. W całym 2011 roku poinformowano o 1363 tego typu przypadkach
![](/media/lib/86/n-mozg-181e513fc1112de5e1e3866d55daece6.jpg)
Nowa metoda obrazowania mózgu w oparciu o pH
22 maja 2012, 06:08Dr John Wemmie z University of Iowa interesuje się wpływem kwaśnego środowiska na mózg. Jego badania sugerują, że zwiększona kwasowość (niskie pH) wiąże się z zaburzeniami lękowymi czy depresją. Ostatnio wykazał, że zmiany pH są istotne także podczas normalnego funkcjonowania mózgu.
![](/media/lib/100/n-serce-6357a56d91dab988417f8b08c562933b.jpg)
Co sprzyja sercu, sprzyja i mózgowi
21 maja 2012, 12:04Okazuje się, że to, co dobre dla serca, jest dobre i dla mózgu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powiązano z lepszym ogólnym funkcjonowaniem poznawczym i pamięcią słowną, natomiast nasycone z gorszymi ich profilami (Annals of Neurology).
![](/media/lib/116/n-organiczne-d5bb9005baa944761a43e33b0033023f.jpg)
Żywność ekologiczna afirmuje i psuje zachowanie?
21 maja 2012, 08:31Na etykietach żywności organicznej, czy jak ktoś woli - ekologicznej, często pojawiają się wyrazy odnoszące się do etyki. Mając to na uwadze, Kendall Eskine, prof. psychologii z Loyola University w Nowym Orleanie, postanowił sprawdzić, czy po utwierdzeniu się w słuszności swoich wyborów moralnych i środowiskowych ludzie będą się zachowywać bardziej czy mniej altruistycznie. Okazało się, że, niestety, to drugie...